Kleurmeting van vleesvervangende producten
Veganistisch is in! Meer en meer consumenten consumeren nu plantaardige vleesvervangers. De doorslaggevende factoren hierbij zijn vaak hun eigen gezondheid, dierenwelzijn en klimaatbescherming. Interessant is dat hoe beter de smaak, geur en het uiterlijk van een echt stuk vlees zijn, hoe groter de acceptatie van vleesvervangers. Het doel van fabrikanten van vleesvervangers is daarom om het hele sensorische spectrum te bestrijken, d.w.z. om een product te maken dat zo veel mogelijk lijkt op het originele dierlijke product wat betreft deze drie componenten.
De karakteristieke smaak die we associëren met vlees is waarschijnlijk afkomstig van dierlijk hemoproteïne en wordt niet gemakkelijk geïmiteerd door andere ingrediënten en kruiden. Hier komt de kleur van het product om de hoek kijken: volgens een onderzoek in het Journal of Consumer Research beïnvloeden de kleur en het uiterlijk van een voedingsmiddel onze smaakindruk soms nog meer dan de daadwerkelijke smaak. Als een plantaardig product eruitziet als echt vlees, zullen consumenten eerder geneigd zijn om vlees te proeven. Het is daarom essentieel om de visuele indruk te optimaliseren bij het gebruik van plantaardige eiwitten, parallel aan de smaaktest.
Kleur lijkt misschien een subjectieve grootheid, maar kan wel degelijk worden gemeten. Kleurwaarneming is gebaseerd op hoe sterk een oppervlak de golflengtes van licht absorbeert of reflecteert. Met behulp van spectrofotometers kunnen fabrikanten daarom de kleurwaarden van echt vlees bepalen om uniforme kleurformules voor plantaardige producten te definiëren.
Hoogwaardige kleurmeetinstrumenten vormen de basis voor het reproduceren van het karakteristieke uiterlijk van vlees. Ze kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van de grondstoffen en additieven in een product te controleren, maar ook om het visueel consistente uiterlijk van het eindproduct te controleren en te garanderen.
Met name de Aeros van Hunterlab, die vooral grotere oppervlakken van inhomogeen materiaal kan meten, zou geschikt zijn. Korrelige grondstoffen zoals seitan, soja, lupinen en erwten kunnen gemakkelijk worden gemeten in de schaal met een diameter van 30 cm. De reinigingsinspanning is erg laag vergeleken met conventionele apparaten, omdat er geen glazen cuvetten worden gebruikt die achteraf gereinigd moeten worden.
Als u de kleur van poedervormige ingrediënten zoals tarweproteïnen, specerijen of pigmentpoeders wilt meten, raadt HunterLab aan om te meten in een glazen cuvet met de ColorFlex EZ of de Agera. Deze apparaten zijn ook geschikt voor het meten van ondoorzichtige vloeistoffen zoals voedselkleuroplossingen.
Voor eindproducten, zoals hamburgerpasteitjes op plantaardige basis, kunnen zowel de eerder genoemde laboratoriumkleurmeetapparaten als inline spectrofotometers zoals de SpectraTrend HT worden gebruikt.
Aeros
Direct en contactloos meten van onregelmatige monsters.
Voor granulaten, pellets, poeder of snacks.
ColorFlex L2 (45°/0°)
Compact colorimetrisch station met geïntegreerde QC software voor vele toepassingen.
Agera (0°/45°)
Kleurmeting (meetopening naar boven of naar voren gericht) direct of in cuvetten, UV-controle en 60° glansmeting.
SpectraTrend HT
Online (inline) spectrofotometer voor kwaliteitscontrole tijdens de productie.
Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze apparaten en hoe u het beste de kleur van met name uw product kunt bepalen. Het HunterLab team kijkt uit naar uw aanvraag!