Het kleurprofiel van koffie bepalen – met behulp van spectrale kleurmeetinstrumenten
De kleur van koffie kan het smaakprofiel weerspiegelen. Verschillende kleuren zijn het gevolg van verschillende brandtijden. Tijdens het brandproces kunnen verschillen in minuten buitensporige effecten hebben op de smaak, zuurgraad, body en nasmaak van de koffie. Daarom kan het bepalen van de exacte kleur van een koffieboon na het branden een producent veel informatie geven over hoe de koffie zal smaken.
Lichtomstandigheden, het geslacht en de leeftijd van de waarnemer en de voorbereiding van het monster beïnvloeden de kleurwaarneming.
Voor een objectieve, reproduceerbare en communiceerbare beoordeling van brandgraden hebben producenten en koffiebranders duidelijke en betrouwbare numerieke waarden nodig. Neigt de kleur van gemalen koffie meer naar blauw of grijs of meer naar bruin, of is de koffieboon nog steeds blauwachtig of al grijsachtig tijdens het brandproces? Dit beoordelen is een bijna onmogelijke taak voor het menselijk oog. Kleurtoon, intensiteit en helderheid maken de identificatie van kleur complex en uiterst moeilijk.
De SCAA-schaal wordt gebruikt om de kleur van koffie te classificeren
Daarom vertrouwen koffiebranders op de SCAA-schaal om de kleur van hun bonen tijdens het productieproces te beoordelen. Door de kleur van een boon te vergelijken met een afgedrukt monster, is het mogelijk om met een redelijke foutmarge te bepalen of elke partij goed gebrand is. Deze methode heeft echter nadelen. Ten eerste is exacte kleurovereenkomst moeilijk met materialen met textuur. De verschillen in oppervlaktestructuur tussen koffiebonen en vinylprints beïnvloeden de menselijke kleurwaarneming. Bovendien zijn mensen van nature subjectief bij het beoordelen van kleur. Kleurwaarneming verschilt tussen verschillende waarnemers of zelfs voor dezelfde waarnemer op verschillende tijdstippen van de dag. Monstervoorbereiding en meting kunnen producenten kostbare tijd kosten als ze dit niet goed doen. Het opslaan van gegevens van een test kost nog meer tijd, omdat er een eerste opname moet worden gemaakt waarvan de gegevens vervolgens in een of meer gegevensopslagsystemen moeten worden ingevoerd.
Spectrofotometers bepalen kleur en mate van roosteren nauwkeurig en betrouwbaar
ColourFlex EZ voor alle koffiemonsters
Om fouten in de subjectieve kleurwaarneming tegen te gaan, hebben veel koffiebranders gekozen voor de HunterLab ColorFlex EZ koffiespectrofotometer. Deze apparaten meten kleur met uiterste precisie en kunnen worden geprogrammeerd om hun resultaten weer te geven volgens de SCAA-schaal. HunterLab heeft zelfs de HCCI (Hunter Colour Coffee Index) ontwikkeld, die input heeft gekregen van koffiebranders wereldwijd om de SCAA-schaal te verbeteren.
Aeros voor grote batches
Of het nu gaat om koffiepoeder of hele bonen, de kleur kan nauwkeurig worden bepaald met de geïntegreerde software van de Aeros®. Met zijn grote meetoppervlak creëert de Aeros® een referentiewaarde waarmee vergelijkende metingen kunnen worden gedaan, zelfs met onregelmatige monsters. Een ander voordeel is de eenvoudig te verwisselen monsterschijf. De Aeros® meet ruwe, groene koffiebonen, hele gebrande bonen en gemalen koffie.