Omdat bakkerijproducten vaak een onregelmatig oppervlak hebben en gedeeltelijk bedekt zijn met korrels of stukjes chocolade, wordt het oppervlak als geheel in aanmerking genomen voor de kleurmeting. Tot nu toe betekende het kleine meetgebied van conventionele kleurmeetapparaten dat verschillende metingen moeizaam moesten worden gemiddeld.
Middeling
De meetkop van de Aeros kan horizontaal worden versteld en zo excentrisch boven de rand van een monsterplaat of -schaal worden geplaatst. Voor de meting draait de schaal/het bord onder de sensor terwijl het apparaat 35 metingen in 5 seconden uitvoert en de gemiddelde waarde berekent. Hierdoor wordt het oppervlak van de rol/biscuit gemeten en wordt een nauwkeurige en herhaalbare meting van de kleur van het product verkregen.
Het hanteren van de monsters is eenvoudig, aangezien een kom of leeg bord gewoon in een cirkel bedekt wordt met het product. Zorg ervoor dat de bodem van de kom volledig bedekt is met het materiaal, bijvoorbeeld in het geval van koekjes, dubbel op elkaar gestapeld (zie afbeelding links).
Hoogteverstelling van de Aero
De ideale hoogte van de sensor boven het monster wordt gegarandeerd door IR-afstandsmeting en garandeert zo een exacte kleurmeting. Het monster draait vervolgens onder de excentrisch geplaatste sensor. Tijdens de rotatie worden verschillende metingen na elkaar uitgevoerd en wordt de gemiddelde waarde automatisch berekend. Door het ongewoon grote meetgebied dat wordt gescand, kan de algehele kleur van het voedsel zeer nauwkeurig worden gereproduceerd.
Kalibratie met tussenmetingen zonder meetflits garandeert dat de meting ongevoelig is voor het aanwezige omgevingslicht.
Omdat deze contactloze meetmethode zeer gebruiksvriendelijk is en de meetresultaten zeer nauwkeurig en herhaalbaar zijn, wordt deze methode aanbevolen voor het meten van kleine bakwaren, broodjes of andere bakkerijproducten.
HunterLab biedt ook oplossingen voor het online/inline meten van koekjes en andere bakkerijproducten binnen de productieketen, evenals draagbare apparaten voor het meten van individuele meetpunten op het product zelf.